nick-cave

Donosimo vam neke od zanimljivih pozitivnih događaja koji su se zbili tijekom povijesti na današnji dan u godini…

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj

1827. – Američki prorok Joseph Smith doživio je otkrivenje po kojem je osnovao vjeru mormona.

1862. – Američki predsjednik Abraham Lincoln objavio je kraj ropstva u južnim državama SAD, no ropstvo je ukinuto tek nakon građanskog rata (1861.-1865.) amandmanom na Ustav koji je donesen u prosincu 1865. godine.

1896. – Bečka je vlada tek nakon 6 godina obznanila da se može u Zadru otvoriti nova gimnazija s hrvatskim nastavnim jezikom za školsku godinu 1897./1898.

1791. – Rođen Michael Faraday, britanski znanstvenik (fizičar i kemičar) odgovoran za mnoga otkrića na području elektromagnetizma i elektrokemije. Otkrio je benzen, izrađivao optička stakla. Otkrio elektromagnetsku indukciju, zakone elektrolize, dijamagnetizam, izumio zaštitu od djelovanja električnog polja takozvani Faradayev kavez, uveo pojam magnetskih i električnih polja, te otkrio zakretanje ravnine polarizacije svjetlosti u magnetskom polju (Faradayev učinak). Glavno mu je djelo Eksperimentalna istraživanja elektriciteta. Po njemu je nazvana mjerna jedinica farad (F) za električni kapacitet.

1957. – Rođen Nick Cave, australski glazbenik, kantautor, književnik, scenarist i povremeno glumac. Najpoznatiji je po svom radu u rock skupini Nick Cave and the Bad Seeds i po fascinaciji američkom glazbom i njenim korijenima.

1958. – Rođen Andrea Bocelli, talijanski tenor.

1976. – Rođen Ronaldo, brazilska nogometna zvijezda.