Premda policija iz godine u godinu apelira na građane kako s pirotehnikom moraju rukovati na posebno oprezan način, bezobzirnih sugrađana ima u svim gradovima. Osim obitelji s malom djecom posebno su pogođeni vlasnici pasa.

Razne udruge prijatelja životinja kontinuirano upozoravaju na problem, ali nadležne institucije nisu odlučile uvesti zabranu korištenja petardi II. I III. razreda. Dok su nekima eksplozije znak veselja psima su užasan izvor stresa pa mnogi zbog novogodišnjih vatrometa stradavaju zbog posljedica srčanog udara. Nekoliko tisuća puta istančaniji sluh psa u usporedbi s čovjekom razlog je intenzivnijeg doživljaja.

Stoga, evo nekoliko savjeta kako možete pomoći svojem kućnom ljubimcu ne bi li lakše podnio novogodišnji doček:

1. Ima nekih pasa koji se ne boje pucnjave. Uglavnom je riječ o psima koji su bili izloženi sličnim zvukovima u ranoj dobi. Ako počnete rano, možete pomoći smanjiti osjetljivost vašeg psa na zvuk vatrometa, pucnjave i sl. Psa je potrebno izlagati snimljenim zvukovima i postupno pojačavati glasnoću, a psa nagraditi za mirno držanje. Imajte na umu da ovaj proces zahtjeva višemjesečni trud.

2. Napravite poseban prostor u vašem domu, gdje se pas može osjećati sigurno. Zatvorite prozore, spustite rolete i pustite smirujuću glazbu koja će djelomično neutralizirati neugodnu pucnjavu.

3. Psu možete pomoći i da mu date posebnu poslasticu ili omiljenu igračku. To bi moglo pomoći u stvaranju pozitivne asocijacije na vatromet i pucnjavu.

4. Najvažnija stvar koju možete učiniti je da vi ostanete smireni. Ako pas vidi da ste mirni i opušteni pomoći će mu da shvati kako za njega ne postoji nikakva opasnost.